Carin Carlgren: Föda hemma – mys eller mardröm?

mamas Carin Carlgren är förstföderska och har funderat över olika förlossningsalternativ, föda hemma eller hoppas på en plats på BB - vad är egentligen bäst?

För en tid sedan la vi på mama-redaktionen ut det här inlägget på vårt Instagram: ”Föda hemma – mys eller mardröm? I Holland föder en tredjedel av mammorna hemma, i Sverige bara 100 per år.” Inlägget fick massvis av engagerade kommentarer. Många delade med sig av sina positiva erfarenheter av hemförlossningar. Andra kunde inte tänka sig en mer skrämmande upplevelse.

Jag, undertecknad, står inför min första förlossning i sommar. Kanske blir det ett par bilresor fram och tillbaka till bb innan jag får en plats, på ett sjukhus jag eventuellt inte har valt. Eller så blir det en stressad tur i sista sekunden, så som det var när min mamma födde mig, en kvart efter att pappa tvärnitat framför förlossningen. Efteråt vill jag gärna stanna kvar och varva ner tillsammans med bebisen i ett eget rum. Om det är möjligt.

carin

Min syster behövde dela rum och sedan åka hem efter ett par timmar när hon fött sitt tredje barn. Det var platsbrist. Vad är då alternativet? Efter att ha dammsugit nätet på hemförlossningar fastnade jag för supermodellen Gisele Bündchens, 35, förlossningsberättelse: ”Jag födde mitt barn hemma i badkaret. Jag ville vara väldigt närvarande, utan droger, så jag förberedde mig med yoga och meditation. Det  gjorde inte ont. Tankarna under värkarbetet var helt fokuserade på att mitt barn snart skulle komma ut.”

Dokumentären ”Business of being born” från 2008 (finns på Youtube) var också fängslande. Där ifrågasätter man det amerikanska viset att förlösa barn, via läkare på sjukhus. Man får se hur de blivande mammorna i New York nästan alltid får värkstimulerande mediciner varvat med bedövning. Det framstår inte så individuellt. Man får även följa en hemförlossning där kvinnan vaggar runt i sin lägenhet och tar allt i den takt hon själv var bekväm med. Hon är närvarande och lugn. Det känns mer ”naturligt”.

Dokumentären är tydligt vinklad, men väcker samtidigt frågan om man bör se förlossningen som ett potentiellt medicinskt akutfall, eller som en naturlig process av livet som borde ske mer på kvinnans egna villkor?

I Europa är det vanligare att en barnmorska förlöser barnet med läkarassistans, om det behövs. Mammor väljer hemförlossningar i högre utsträckning, till exempel i Holland. Sverige är dock ett av de länder som är mest restriktiva till hemförlossningar, många läkare och barnmorskor avråder.
– Jag kan personligen se fördelar för mamman att föda i en lugn hemmiljö, men jag ser till barnets bästa i den här frågan. Barnet kan behöva akutvård på ett sjukhus inom ett par minuter om någonting går snett vid förlossningen, säger Christina Egnell, läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus.

Socialstyrelsen avråder också, med formuleringen: ”Det är inte möjligt att definiera en grupp gravida kvinnor för vilka det är riskfritt att föda i hemmet. Även om riskbedömning görs före förlossningen kan allvarliga komplikationer tillstöta under förlossningen även vid en till synes normal graviditet hos en frisk kvinna.”

I Sverige kan du välja att föda hemma med barnmorskor, om du vill och får godkänt av förlossningsläkare, men det spelar roll var du bor. Föder du i Stockholm eller Umeå behöver du bara betala handdukar, soppåsar och annat som behövs vid själva förlossningen. I övriga delar av landet måste du betala för hembarnmorskorna också, vilket kostar cirka 20 000 kronor. Karin Afzelius är barnmorska och en av de ansvariga för planeringen av hemförlossningar i Umeå. Hon skulle gärna se att fler landsting stod för kostnaden om kvinnan vill föda hemma.

– I andra aspekter är vi så måna om att kvinnan ska få välja själv. Många kvinnor väljer till exempel kejsarsnitt, fast det inte finns medicinsk indikation, säger hon.

Karin Afzelius ger en mängd exempel på fördelar med hemförlossningar:

  • Du får lugn och ro och känner dig trygg i ditt eget hem.
  • Du kan själv välja vilka du har med dig, dina barn till exempel. På sjukhus kan du bara ha en eller två personer med.
  • Du är garanterad att ha en barnmorska hos dig under det aktiva förlossningsarbetet, så mycket du önskar. På ett sjukhus är barnmorskan splittrad på flera patienter.
  • Du slipper åka in till sjukhuset under värkarbetet och du behöver inte heller packa ihop dig direkt efter för att åka hem igen.
  • Eftersom kvinnan föder hemma i lugn och ro utan ryggbedövning (det vill säga med full känsel i underlivet) och utan värkförstärkande dropp, minskar risken för stora bristningar.
  • På sjukhus finns risken för att mer interventioner görs än nödvändigt. Där sköts parallellt gravida kvinnor som är svårt sjuka och/eller har komplikationer och därmed är i behov av extra vård och omsorg. Det kan gå av bara farten att alla övervakas och handläggs som vid en riskförlossning.
Men vad händer om något går fel?

– Mamman får inte bo längre bort än 30 minuter från sjukhuset, och barnmorskan avgör om man måste åka in. Det kan till exempel bero på att förlossningen avstannar, dåliga fosterljud eller att barnet bajsar i vattnet och visar att det är stressat på något sätt. Mamman kan börja blöda eller ångra sig – och vilja ha mer smärtlindring trots allt.

Karin Afzelius menar att hemförlossningar är en ekonomisk fråga. Fler hemförlossningar skulle kräva fler barnmorskor, en yrkesgrupp som redan är en bristvara.

– Men på sikt vore det förmodligen ekonomiskt lönsamt med fler hemförlossningar, eftersom man då inte har kostnaderna med patienter som bor på sjukhus, säger hon.

Intressant, eller hur? Personligen anser jag att sjukhuset står för den största tryggheten. Jag hoppas kunna gå in i en egen bubbla när det väl är dags – som om jag vore hemma.

Text: Carin Carlgren

Vill du vara med i vår mammagrupp de luxe på Facebook? För fler intressanta, roliga och starka artiklar, följ oss även där!

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ner mama nu och mama PLUS!

mama-nu-app-logo-1.jpg
mama-plus-app-logga

NUVARANDE Carin Carlgren: Föda hemma – mys eller mardröm?
NÄSTA 13 känslor bara vi föräldrar kan relatera till (nej du är inte galen)