ALLT du vill veta om tvillingar

Äntligen har Beyoncé fått sina tvillingar. Här är allt DU vill veta om att ha två barn i magen – ärftlighet, sannolikhet och vad som är skillnaden på enäggs- och tvåäggstvillingar.

Enäggstvillingar

När enäggstvillingar blir till befruktar en spermie ett ägg som sedan delar på sig. Enäggstvillingar är genetiskt likadana. Därför är de av samma kön och kan vara superlika varandra.

Hur är det att ha två barn i magen?

Kroppen blir så klart större än om man bara väntar ett barn. I vecka 30 kan magen vara lika stor som den är i vecka 40 på en person som bara har ett barn i magen.

IVF övar sannolikheten för enäggs

Vid IVF-behandling är det lite vanligare att det blir enäggstvillingar, varför det är så är det ingen som vet.

Monozygotic twins ultrasound scan. 10th week

Tvåäggstvillingar

När två ägg blir befruktade av varsin spermie blir det tvåäggstvillingar. De här tvillingarna är inte mer lika varandra än vad vanliga syskon är.

Hur vet man om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar?

Det kan faktiskt vara svårt att veta säkert om det är enäggs- eller tvåäggstvillingar. Det kan synas på ultraljud, men också också vid förlossningen när man undersöker moderkakan och hinnsäckarna. Det går dock inte alltid att se. Tvåäggstvillingar har nämligen varsin moderkaka, och enäggstvillingar kan ha samma, men det behöver inte vara så.

Om barnen är mycket lika och det är svårt att se skillnad på dem, är de med stor sannolikhet enäggstvillingar, men även syskon kan ju vara väldigt lika varandra. Är barnen av olika biologiska kön är de alltid tvåäggstvillingar.

UNNA DIG EN DAG PÅ SVERIGES STÖRSTA MODE- OCH SKÖNHETSFESTIVAL – Sweden Fashion & Beauty Day

FAB_980x300 (1)

Sannolikheten ökar när du blir äldre

Ju äldre du är desto större är sannolikheten att få tvillingar. Då är det tvåäggstvillingar det handlar om. Anledningen är nämligen att det oftare lossnar två ägg i samma menstruationscykel när du blir äldre.

Att få tvillingar är ärftligt

Sannolikheten att få tvåäggstvillingar ökar om du som är gravid har släktingar som fött tvillingar.

Smiling twins

Fler tvåäggstvillingar

Det föds dubbelt så många tvåäggstvillingar som enäggstvillingar.

Hur vanligt är det?

Ungefär en förlossning av 80 är en tvillingförlossning i Sverige.

tvillingar

Ibland klarar sig inte den ena tvillingen

Det händer att ena fostret dör. Det sker oftast under graviditetens första tolv veckor, alltså som ett vanligt missfall. Enligt Babycentre omvandlas 30 procent av tvillinggraviditeterna till enfostriga graviditeter, alltså med endast ett barn kvar.

LÄS MER: Pappan förlöser sina tvillingar i vatten – de här bilderna är helt fantastiska

Tvillingtransfusion

När du väntar enäggstvillingar finns det en liten risk att de drabbas av något som kallas tvillingtransfusion. Barnens blodomlopp har då förbindelse genom moderkakan, vilket kan leda till att den ena bebisen får blod från den andra, och de båda kan då bli svårt sjuka. Därför får du som är gravid gå på täta kontroller. Om det behövs finns det bra behandling. Tvillingtransfusion brukar upptäckas vid en ultraljudsundersökning.

happy asian little girls hugging mother and having fun to play with mother in vintage color tone

Förlossningen

Tvillingar föds ofta tidigare än beräknat eftersom livmodern blir mer utspänd. Ungefär hälften av alla tvillingar föds före graviditetsvecka 36, men många tidigare än så. Då kan de behöva vistas på neonatalavdelning första tiden. Ungefär hälften av alla tvillingar föds med kejsarsnitt och de flesta väger mindre än en bebis som varit ensam i magen.

Källor: 1177, Babycentre

fashion and beauty day i stockholm oktober 2017

NUVARANDE ALLT du vill veta om tvillingar
NÄSTA 13 lärdomar vi småbarnsföräldrar fått lära oss – den hårda vägen