14 gravidsymptom – detta är tidiga tecken på att du är gravid

Hoppas du att du är gravid, men det är lite för tidigt för att göra ett graviditetstest? Här är 15 tidiga gravidsymptom som indikerar att du väntar barn.

1. Ömmande bröst.

Ett av de tidigaste tecknen på att du är gravid brukar vara att brösten ömmar. De kan kännas lite större och tyngre, vårtgårdarna kan mörkna något och blodådror kan bli mer framträdande.

2. Illamående.

Det är mycket vanligt att må illa i början av graviditeten. Det är särskilt vanligt att må illa om morgnarna, men för många kommer illamåendet när som helst på dagen. Illamåendet brukar vara som värst under första trimestern för att sedan avta.

Prenumerera på mama till förmånligt pris och få fina premier

3. Trötthet.

En överväldigande trötthet är ett vanligt gravidsymtom. Tröttheten beror på stigande hormonnivåer och de flesta känner sig piggare efter första trimestern.

4. Ökade flytningar.

Den ökade mängden av hormonet östrogen som du får när du är gravid kan ge mer flytningar.

5. Humörsvängningar.

Blir du arg oftare än vanligt? Gråter för saker som du normalt inte skulle gråta till. Humörsvängningar är ett vanligt gravidsymptom och de beror som så mycket annat på hormonerna.

 

DAGS ATT FÖRBEREDA SIG PÅ BEBIS? Klicka hem snyggaste skötväskan

skötväska-2

6. Maten smakar inte.

Känns kaffe som det äckligaste som finns trots att du normalt sett är en kaffeälskare? Smakar dina favoriträtter inte längre gott? Har du en smak av metall i munnen? Många upplever förändrade smakupplevelser i början av graviditeten.

7. Nidblödning.

Nidblödning är en liten blödning som utlöses när ett befruktat ägg fäster i livmoderväggen, den brukar komma några dagar innan du ska ha mens.

8. Känsligt luktsinne.

Många upplever att saker (och människor) luktar värre än vanligt i början av graviditeten. Att åka kollektivt kan vara en utmaning.

9. Ökad kissnödighet.

Kissar du mycket oftare, även på natten? Kroppen producerar mer urin när du är gravid. Livmodern kan också trycka på mot urinblåsan och få dig att känna dig kissnödig.

Finaste inredningsdetaljen: Föreviga din bebis ultraljud med en personlig födelsetavla – beställ här

Processed with VSCO with a5 preset

10. Magont.

Den växande livmodern kan ge upphov till en molande magsmärta som påminner om mensvärk. I normala fall är smärtorna ofarliga, men i mer ovanliga fall kan smärtan härröra från ett utomkvedshavandeskap. Kontakta läkare om du är orolig.

ANNONS

11. Cravings.

Om du plötsligt blir ovanligt sugen på vissa livsmedel, till exempel citron, kan det vara ett tecken på graviditet.

12. Yrsel.

Att känna sig yr eller till och med svimfärdig är vanligt i början av graviditeten och beror på lågt blodtryck eller lågt blodsocker.

13. Förstoppad och svullen mage.

När du är gravid producerar kroppen extra progesteron. Det påverkar matsmältningssystemet och kan göra dig trög i magen. Det kan också påverka dig tvärtom, så att du i stället blir lös i magen.

14. Utebliven mens.

Att mensen inte kommer när den ska är förmodligen det tydligaste tecknet på att du är gravid. Dags att göra ett graviditetstest!

Av Anne Kolehmainen

Ladda upp inför förlossningen med en spahelg!

Mors dag-helg

NUVARANDE 14 gravidsymptom – detta är tidiga tecken på att du är gravid
NÄSTA Efter förlossningen – så återhämtar sig kroppen