Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så påverkas underlivet av graviditeten

Hela kroppen förändras när du blir gravid – ofta även ditt underliv. ”Jag fick en chock när jag insåg att mitt underliv också var i sjunde månaden”, berättar blivande mamman Malin, 31.

Svullet underliv efter graviditeten? Här är den ultimata guiden om underliv före, under och efter graviditet.
Svullet underliv efter graviditeten? Här är den ultimata guiden om underliv före, under och efter graviditet. Foto: Getty Images

Du vet att du har fått en ny relation till ditt underliv när kisspausen övergick till en fertilitetsanalys. ”Hmm, är det inte lite segare flytning nu? Kanske bäst att plocka upp en ägglossningssticka på väg hem för säkerhets skull.”

För många blir det också en överraskning att det inte bara är magen som växer under graviditeten.

– Jag fick en chock när jag kände efter och insåg att mitt underliv också var i sjunde månaden, jag blev förvånad över att det hade blivit så förändrat, berättar blivande mamman Malin, 31.

Och mitt i allt det kliniska finns det trevliga förändringar som det lönar sig att hålla koll på. Orkanorgasm, någon? Sedan, när barnet har kommit och allt fokus riktas dit – då måste du ändå behålla kontakten med underlivet, som blivit ett nytt litet liv att lära känna vid sidan om bebisen.

Läs också: 10 frågor du inte vågat ställa till barnmorskan – nu får du svaren!

Genom att ha lite extra koll på vad som händer där nere kan du maxa förutsättningarna att bli med barn.
Genom att ha lite extra koll på vad som händer där nere kan du maxa förutsättningarna att bli med barn. Foto: Getty Images

Underlivet före graviditeten:

Sällan är du så medveten om underlivet som då du vill bli gravid. Underlivet är ju själva nyckeln (eller tja, snarare entrén) till graviditeten och genom att ha lite extra koll på vad som händer där nere kan du maxa förutsättningarna att bli med barn.

Så kan du kolla dina flytningar

Under menscykeln förändras flytningarna och den som känner sitt underliv väl vet oftast var i menscykeln man befinner sig. Det enklaste sättet att testa sina flytningar är att stoppa in fingrarna i slidan, ta upp lite flytningar på fingrarna och undersöka hur de känns och ser ut, det så kallade trådtricket. Som badrummets motsvarighet till kökets kul- och trådprov.

När mensen är slut kommer en period då östrogennivåerna i kroppen är låga och underlivet torrt. När sedan östrogennivåerna ökar i takt med att ägget växer i äggstocken känns det ofta vått och klibbigt i underlivet. Närmare ägglossning känns underlivet vått och halt. För varje dag blir flytningarna fler.

Lagom till ägglossning blir flytningarna genomskinliga, sega och går att dra ut till långa trådar. Nu lönar det sig bäst att ligga (i)! Efter ägglossningen slutar flytningarna att komma, nästan från en dag till en annan. Ägget har släppt och ett barn kan bli till.

Underlivet under graviditeten:

Långt innan magen börjar synas svullnar underlivet, nästan direkt efter plusset på stickan. Slemhinnorna får också ofta en mörkare färg. Förändringarna beror på att genomblödningen ökar i slemhinnan. Fram med spegeln och kolla, eller be din partner göra en närgranskning (kanske smakar det dessutom annorlunda, det är också vanligt).

– Många kvinnor känner mer lust då slidan blir svullen, partnern kan förvånas över att kvinnan tycker att det är så häftigt med sex och sexet kanske aldrig har varit så bra som under graviditeten, säger Karin Mörtzell, barnmorska vid Skellefteå Lasarett.

Livmodertappen kan bli känslig

Det är inte farligt att ha sex under graviditeten även om du ofta får sammandragningar efter orgasm. Har du haft upprepade missfall eller flera blödningar kan det dock vara bra att avvakta med sex.

– Det är ganska vanligt att blöda under tidig graviditet, särskilt i början då livmodertappen är känslig. Men det kan vara ett begynnande missfall och du bör ringa och rådfråga din barnmorska. Får du en blödning senare i graviditeten ska du alltid ringa förlossningen, säger Karin Mörtzell.

Långt innan magen börjar synas svullnar underlivet, nästan direkt efter plusset på stickan.
Långt innan magen börjar synas svullnar underlivet, nästan direkt efter plusset på stickan.

När graviditeten fortskrider fortsätter underlivet att förändras. Ph-värdet i underlivet ökar och flytningarna blir fler – mumma för svamparna som naturligt lever där.

– Återkommande svampbesvär är vanligt. Misstänker du att du fått en svampinfektion så kan barnmorskan bekräfta om det är så och det behandlas med receptfria läkemedel, ofarliga för bebisen.

Tyvärr dyker åderbråck inte bara upp på gravidbenen utan ibland även på de yttre och inre blygdläpparna. Det är ofarligt och beror på att blodkärlen blir vidare och blodet inte kan transporteras tillbaka som det ska, eftersom livmodern är så tung.

Läs också: Nu ska du få ligga! Mammornas och experternas tips på hur du får till det

Mellan 70 och 80 procent råkar ut för någon typ av bristning i underlivet vid förlossning.
Mellan 70 och 80 procent råkar ut för någon typ av bristning i underlivet vid förlossning.

Underlivet efter förlossningen:

När bebisen är ute så återgår väl underlivet till det normala? Sanningen är att det kan dröja ett tag innan det känns som vanligt igen. Och det här ”som vanligt” kan vara ett helt nytt litet underliv att lära känna.

Underlivet känns också, tja, mörbultat efter förlossningen. Och oavsett om du fött vaginalt eller med snitt väntar blödningen – som liksom tar igen tio månadernas blödningsuppehåll – avslaget. Avslaget kan pågå från några dagar till uppemot två månader. Det ska inte lukta illa, men kan lukta annorlunda mot en vanlig mens. Under den här tiden ska du inte bada i badkar eller använda tampong eftersom du är så infektionskänslig. Är du sugen på sex (men det brukar inte direkt vara högst på priolistan...), var extra noga med hygienen och använd kondom.

Vid förlossningar uppstår större eller mind­re bristningar, mellan 70 och 80 procent råkar ut för någon typ av bristning i underlivet.

– Ju större bristning man fått desto ondare gör det såklart, säger Karin Mörtzell. Det kan vara smärtsamt att sitta och därför är det bra om man kan lära sig att ligga ner och amma, på så sätt så får även underlivet vila.

Om mamman sys används stygn som faller bort av sig själva och tre veckor efter förlossningen brukar de flesta stygnen vara borta. Redan efter en vecka kan du plocka bort enstaka stygn om det smärtar mycket.

Framfall – när slidans väggar har gett efter

Ibland kan det krävas en mindre operation, speciellt om du drabbas av sfinkterruptur, vilket innebär att du spruckit mot rumpan. Även framfall kan kräva operation, men det är en ganska ovanlig komplikation.

– Framfall innebär att slidans väggar har gett efter, säger Karin Mörtzell.

Det finns olika sorters framfall, antingen att ändtarmen eller urinblåsan buktar in i slidan eller att hela livmodern sänker sig ner i slidan. Det går att behandla och man kan operera. Det är jätteviktigt med knipövningar för att stärka muskulaturen i slidan och bäckenbotten.

Börja tidigt efter förlossningen med knipövningar, de underlättar läkningen av bristningar och klipp. Även för snittmammor är det viktigt att knipa eftersom själva graviditeten påverkar bäckenbotten.

Amningen påverkar också underlivet drastiskt, du blir östrogenfattig (hej klimakterieförvarning) vilket gör att slemhinnorna blir torra och det kan göra ont vid samlag (eller vara helt tvärstopp). Förutom glidmedel rekommenderas receptfri östrogensalva.

Läs också: Så återhämtar sig kroppen efter förlossningen

Av: Emma Fahlstedt