Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa mama i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Experterna slår hål på 8 vanliga myter om amning

Mysigt och "heelt naturligt"! Eller kaotiskt, smärtsamt och tårfyllt? mama reder ut fakta och myter - och hjälper dig som vill amma att lyckas.

Är bröstmjölk bättre än ersättning? Kan alla amma? Vi reder ut vanliga frågor kring amning.
Är bröstmjölk bättre än ersättning? Kan alla amma? Vi reder ut vanliga frågor kring amning. Foto: eclipse_images/Istock / E+ / Getty Images

Marit Olanders, amningsexpert och författare till boken "Amning i vardagen" och Gunilla Holland, specialistbarnmorska på Amningscentrum, slår hål på några av de vanligaste myterna kring amning.

8 vanliga myter om amning – och hur det egentligen ligger till

1. ”Alla kan amma”

2. ”Amning är så mysigt”

3. ”Du ska inte amma för ofta”

4. ”Bebisen vill amma hela kvällarna, hen blir nog inte mätt”

5. ”En flaska ersättning på kvällen gör att alla får sova”

6. ”Mjölken innehåller ingenting efter halvåret”

7. ”Du måste ha minimjölk i brösten”

8. ”Bröstmjölk är bättre än ersättning”

 

1. ”Alla kan amma”

– Nej, amning behöver en lära sig, tillsammans med sitt barn. Och man behöver att någon lär en. Alla vill inte lära sig heller, och det är också fine, säger Marit Olanders.

– En del kvinnor har fysiologiska hinder och bildar inte tillräckligt med mjölk, så alla kan inte föda upp sitt barn genom amning. Men många fler skulle kunna amma om de fick stöd, säger Gunilla Holland.

– Även barnet kan ha fysiologiska hinder som försvårar eller omöjliggör amning, fyller Marit i.

 

2. ”Amning är så mysigt”

– Förvänta dig att amningen är kaotisk i början, det tar ofta tid, minst en månad, innan det blir mysigt. Med första barnet kan det ta ännu längre tid innan det är något man trivs med. Och alla trivs inte med det, och det måste respekteras, säger Gunilla.

– Det finns en idealbild av amning som någonting heligt och upphöjt, men amning kan vara både tråkigt och smärtsamt, säger Marit.

 

3. ”Du ska inte amma för ofta”

– Drar man ner på amningen så riskerar man att produktionen går ner. Den vanligaste orsaken till att kvinnor slutar amma är att de är oroliga för att de har för lite mjölk. Ibland sägs det att bebisar ska amma 5–8 gånger per dag, men det är inte ”normalt” att bara amma fem gånger per dag! Amma så fort barnet verkar vilja det, säger Marit.

Läs också: mamas moderna amningsguide – för dig som vill amma

 

4. ”Bebisen vill amma hela kvällarna, hen blir nog inte mätt”

– Det kan ha med lite mjölk att göra, om man till exempel varit sjuk eller varit ifrån varandra, men så kan amning också se ut, utan att det är något fel. Om man vill amma får man nog räkna med en sådan period någon gång. Amning fyller fler behov än bara mat – närhet och värme till exempel, säger Marit.

 

5. ”En flaska ersättning på kvällen gör att alla får sova”

– Det är egentligen inte ”normalt” för bebisar att sova hela natten. Ända upp till två–tre års ålder så vaknar de flesta barn på natten, det är inte farligt för barnet. Om de ammar vill många ta sig en liten slurk, eller så vill de ha en flaska. En flaska ersättning på kvällen fungerar för en del men plötsligt måste man ge en flaska på eftermiddagen också och sedan förmiddagen och så ringer de hit till Amningscentrum och är ledsna och vill ha hjälp för att mjölken sinat. Så det är inte ett bra råd alltid, säger Gunilla.

– Amningsforskning och sömnforskning visar att mammor som delammar sover mindre än de som helammar, trekvart per natt, så det stämmer inte, berättar Marit.

 

6. ”Mjölken innehåller ingenting efter halvåret”

– Mjölken ser ungefär likadan ut så länge man ammar, näringen försvinner inte som en del tror. Bebisen kommer att behöva annan mat också, men mjölken kan fortsätta vara en viktig del av kosten, säger Marit.

Läs också: Efter förlossningen – så återhämtar sig kroppen

 

7. ”Du måste ha minimjölk i brösten”

– Om barnet blir smalt eller mer runt har att göra med genetiken, inte på hur mjölken är. Det där är något som folk säger, utan att tänka på hur mycket det kan såra, säger Marit.

– Om barnet går upp i vikt, kissar och bajsar samt verkar nöjd så är allt bra, säger Gunilla.

 

8. ”Bröstmjölk är bättre än ersättning”

– Bröstmjölken är ju utvecklad för människor genom evolutionen och innehåller allt en bebis behöver, men i vår del av världen är ersättning också helt okej, säger Marit.

– Det bästa för barnet är förstås en mamma som trivs med att vara mamma oavsett om hon ammar eller inte, säger Gunilla.