Trött och nedstämd? Det kan bero på sköldkörtelsjukdomen hypotyreos

Att vara trött och lite nedstämd efter att man har fått barn är inget ovanligt. Men om du är orkeslös och till och med deprimerad kan det bero på att du har brist på sköldkörtelhormon, så kallad hypotyreos. Sjukdomen är för de flesta lättbehandlad, men eftersom symtomen inte är helt specifika är det många som går runt och mår dåligt i onödan. mamas webbredaktör Lisa Nylén drabbades efter sin andra graviditet.

När mitt andra barn var fem månader för snart tre år sedan började jag plötsligt bli orkeslös på ett helt nytt sätt. Jag var helt slut när jag var med båda barnen och fick ofta ringa hem min man från jobbet för att jag knappt kom upp ur soffan. Dessutom kändes det som att jag fick konstant blodtrycksfall och var på väg att svimma. När jag en natt var tvungen att gå upp och kräkas kände jag att något var fel.

Efter att ha tagit massor av blodprover konstaterades det att jag drabbats av den kroniska sjukdomen hypotyreos, vilket innebär att jag har brist på sköldkörtelhormon.

Hypotyreos är välkänd för läkare, men själv hade jag inte hört talas om den alls. Än mindre hört om att man kunde få den efter en graviditet.

Sköldkörteln styr ämnesomsättningen

Eftersom de flesta mammor känner sig trötta är det många kvinnor som inte kopplar att det kan vara en sjukdom, och därmed går runt och mår dåligt i onödan.

– Tidiga symtom på hypotyreos är trötthet och depression eller nedstämdhet. Sedan efter ett tag kommer mer intensiv trötthet, att man känner sig frusen, får torr hy, blir förstoppad och känner sig trögtänkt. Sedan kan man även drabbas av håravfall, säger läkaren Malin Treseler.

Brist på sköldkörtelhormon, Hypotyreos – typiska symtom är trötthet och nedstämdhet

Sköldkörteln sitter på halsens framsida och producerar hormoner som påverkar nästan alla kroppens funktioner och styr ämnesomsättningen. Om sköldkörteln producerar för lite hormoner kan man få hypotyreos, vilket innebär låg ämnesomsättning och gör att kroppen går på lågvarv.

Mammor är extra drabbade

Ungefär 2-3 procent av den kvinnliga befolkningen har hypotyreos, men hos mammor är siffran så hög som sex procent.

– Man insjuknar ofta 2-4 månader efter förlossningen och det är ju jättesvårt att upptäcka eftersom det första symtomet är trötthet, och trött är man ju ändå med en bebis. Det kan vara svårt att skilja på den tröttheten och hormonell trötthet, förklarar Malin Treseler.

Känner man sig däremot orimligt trött och orkeslös de första månaderna efter förlossningen är det värt att uppsöka en läkare. Då tas ett blodprov och är man drabbad får man börja äta medicin, Levaxin.

– För de flesta är detta en lättbehandlad sjukdom, berättar Malin Treseler, men förklarar att det ändå är viktigt att få behandling så tidigt som möjligt.

Hypotyreos visar sig genom symtom som nedstämdhet, trötthet, orkeslöshet och håravfall

Foto: iStock

– Om man går länge utan behandling kan man bli så trött och påverkad att man inte kan hantera livet. Ju längre tid man har gått med sjukdomen, desto längre tid kan det ta att komma tillbaka. Det är inte så att man får sin medicin och så blir man bra nästa dag, utan det kan ta flera månader innan man blir bättre.

För mig gick det ganska fort att bli bättre efter att jag börjat äta Levaxin, men efter ett år började jag må dåligt igen och numera äter jag dubbel dos mot vad jag gjorde i början. Jag har även hört om kvinnor som aldrig hittat en fungerande behandling.

Hypotyreos kan göra det svårt att bli gravid

Om du planerar att bli gravid är det också klokt att ha koll på sköldkörtelhormonerna.

– Hypotyreos påverkar fertiliteten. Om man söker vård för att man inte kunnat bli gravid så görs alltid prover. Man har svårare att bli gravid men också större risk för missfall. En obehandlad hypotyreos kan dessutom påverka fostret, säger Malin Treseler.

Känner du dig ovanligt trött eller har försökt bli gravid en tid utan resultat är det alltså en god idé att uppsöka läkare.

Typiska symtom på att du har brist på sköldkörtelhormon, hypotyreos:

  • Du känner dig ovanlig trött eller orkeslös
  • Du tappar hår
  • Du känner dig nedstämd eller deprimerad
  • Du känner dig frusen
  • Du får torr hy
  • Du blir förstoppad
  • Du glömmer lätt och har svårt att tänka en färdig tanke
NUVARANDE Trött och nedstämd? Det kan bero på sköldkörtelsjukdomen hypotyreos
NÄSTA Sofi Fahrman om sina skönhetsfavoriter: ”Jag dras till maskulina dofter”