Eva Röse berättar om svårigheten att leva som man lär och hur man pratar med sina barn om fattigdom. Det här är ett utdrag ur omslagsintervjun från mama nummer 8 2015.

Eva Röse, 41, är skådespelare och bor i Stockholm med maken Jacob Felländer, konstnär, samt barnen Floyd, 7, Rocky Flynn, 6, och Florian, 3. Hon har jobbat som ambassadör för Unicef sedan 2007, och är aktuell med den kvinnliga huvudrollen i filmen ”Prästen i paradiset”, där Eva spelar präst mot Kjell Bergqvist, samt med nya säsonger av ”Maria Wern” (TV4) och ”Partaj” (Kanal 5).

– En kväll kom jag hem från ett safehouse för misshandlade kvinnor. Jag satt där i mitt iskalla rum och stirrade upp mot stjärnhimlen över Himalaya. Jag ville bara skrika rakt ut i rymden, jag ville slå någon. ”Vart ska jag ta vägen med all den här frustrationen?!”

Och vad kom du fram till?

– Att jag måste berätta om det med egna ord. Efter tio års tvekan har jag gått med i Facebook. Inte för att få personlig bekräftelse eller lägga upp en massa tjusiga bilder, utan för att använda det som en kanal för att nå ut med det jag tycker är viktigt.

Fattigdom och våld är svåra ämnen att ta till sig i ett Facebookflöde.

– Ja, men här finns det ändå hopp. Unicef gör ett fantastiskt arbete i Nepal! De bygger upp barnvänliga skolor och förlossningskliniker, de utbildar barnmorskor och volontärer i byarna. Det gör en otrolig skillnad, det räddar så många liv.

Eva spänner ögonen i mig.

– Ibland måste man fråga sig: Vad ska man använda sig själv till? Var kan jag göra störst nytta?

Som Unicefambassadör gör hon sitt bästa för att ”få folk att öppna sina hjärtan och plånböcker”. Samtidigt lever hon själv ett privilegierat liv med långa, härliga resor (familjen bor utomlands två till tre månader varje vinter, ofta i Thailand) och en framgångsrik karriär.

– Så fort jag säger något om att vi i Sverige måste dela med oss kommer en flodvåg av kritik, ”du vet inte hur ensamstående mammor har det”, men jag klankar inte ner på någon, säger Eva.

– Jag menar bara att om man har en Iphone 5 och tar sig en latte då och då, så har man råd med de tre kronor per dag som det kostar att vara världsförälder. Kom igen! Att bara ge en hjälporganisation en massa likes på Facebook – det duger fan inte.

Du låter ganska arg när du pratar om det här.

– Ja, jag kan inte be snällt, det är inte min stil. Samma sak gäller mitt ekoengagemang – jag lever inte alltid som jag lär, men jag försöker. Det är komplext. Är det okej att bo i hus och ha massor av skor och älska gala? Får jag ändå uttala mig? Ja, det får jag.

Har ni själva dragit ner på prylarna hemma?

– Vi försöker men vi har tre barn – det är noll feng shui. Vårt hem är ungefär lika minimalistiskt som en mataffär i Goa. Det står 27 par små dojor i hallen. Men barnen får lära sig att vänta och längta efter saker. Jag skulle kunna köpa dem allt de vill ha, men det gör jag inte.

Hur pratar du med dem om fattigdom?

– Jag försöker förklara att livet ser väldigt olika ut, beroende på var man är född. Och ja, jag ger pengar till tiggare, för vad ska jag säga till min sjuåring om vi bara går förbi? Att jag inte har några pengar? Det är ju inte sant. Och det vet han.

Nu finns mama i nytt appformat! Missa ingenting från din favorittidning. Ladda ned mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg

NUVARANDE Eva Röse: ”Vårt hem är lika minimalistiskt som en mataffär i Goa”
NÄSTA Bebisen får sina första glasögon – hennes glädje har charmat 17 miljoner människor