Katarina Devell drev tidigare bloggen "Mera mat mamma" här på mama. Här har hon valt ut sina bästa recept  ur bloggen.

Pad Thai

Thaimat är perfekt för en småbarnsfamilj. Allt är inte alls starkt. Nej, det finns massor för hungriga barn. Och deras hungriga föräldrar. Pad Thai till exempel. Kanske Thailands nationalrätt? Lite som pytt i panna. Fast mycket godare om du frågar mig. Eller mina barn. Går att göra med räkor, scampi, fläsk eller som denna variant, med kyckling.

Pad Thai
2 vuxna, 2 barn och en bebis

2 kycklingfileer
250 gram nudlar, gärna risnudlar
3 vårlökar eller salladslökar
2 vitlöksklyftor
0.5 chili, eller efter smak 🙂
Fisks å s ca 1 – 2 msk
Saften av 2 lime
2 lätt vispade ägg
1 tsk socker
2 dl groddar
0.5 dl hackade jordnötter
Ev koriander och gurka

Gör så här:
Skiva kycklingen tunt.
Koka nudlarna enligt förpackningen.
Hacka vitlök, dela chilin och ta bort kärnorna, hacka chilin och skiva vårlöken i ca 3 cm bitar.
Hetta upp några matskedar olja i en wok eller stekpanna. Lägg i vitlök, chili och kycklingkött. Tillsätt nudlar och låt steka ihop någon minut.
Häll på fisksås, pressad lime, socker och ägg.
Strö över böngroddar och nötter (Om du gör mat till en bebis hoppa över nötter och böngroddar).
Toppa gärna med koriander och gurka. En kall Singha är extra gott till denna rätt. Tycker mamman och pappan.

Öppen ”moussaka”

Moussaka är en av mina favoriter. Och lika bra att erkänna från början. Detta är egentligen inte alls en riktig moussaka. Inte ens i närheten. Utan en snabb fuskvariant. En riktig moussaka tar en halv dag att laga. Väl värt besväret. Men för det mesta har vi ju inte en halv dag för en rätt. Så här kommer en snabb ”förnimmelse av moussaka”.

Fuskmoussaka
4,5 portioner

500 gr lammfärs
2 klyftor vitlök, finhackad
1 burk körsbärstomater
ca 1/2 kruka basilika
1 paket fetaost
ca 8 potatisar, kokta
basilika, olja, flingsalt, svartpeppar, torkad timjan ca 1 tsk

Gör så här:
Fräs vitlöken i olivoljan, tillsätt färsen och bryn den väl.
Häll på burktomater, grovhackad basilika och timjan.
Koka ihop några minuter och smaka av med salt och peppar. Samt ev mer timjan.
Lägg upp på fat med potatis – smula över fetaosten och garnera med basilika.

Favoritpizzan

Här var det snabbmat! Men inte vilken snabbmata som helst utan favoritpizzan med sparris.

Pizza med sparris

Pizzadeg:
1/4 paket jäst
2 dl vatten
5 dl mjöl
1 tsk salt
1 tsk honung
1 msk mjölk

Gör så här:
Smula jästen och häll över salt, honung och lite ljummet vatten. Rör ut jästen och tillsätt resten av ingredienserna, sist mjölet. Bearbeta tills degen släpper formen. Jäs minst en timme, gärna mer. Under tiden kokar du en god tomatsås..

Tomatsås:
1 lök
ev 1 vitlöksklyfta
1 msk honung
1 msk tomatpuré
oregano, salt, peppar
1 brk tomater
Hacka lök och bryn i olja. Tillsätt övriga ingredienser och puttra minst 20 minuter.

Topping:
2 paket mozzarella
parmesan
sparris
ev skinka (kokt eller parma)
ruccola

Gör så här:
Kavla ut den jästa pizzadegen, antingen gör du 4 små eller 2 stor. Eller en jättestor. Bred på tomatsås. Riv mycket mozzarella och parmesan. Fördela över pizzorna. Grädda i 270 grader tills de är fina och bubbliga. Toppa med kokt sparris, hyvlad parmesan och ruccola.

Ps. Barnen kanske inte gillar sparris? Då får du fler! och barnen kan få några skivor kokt skinka som topping istället.

Godaste köttfärssåsen

Favoriträtten nummer ett i vår familj. Surprise! Spagetti med köttfärssås. Undrar hur många lass av denna rätt som serveras i Sverige under en vecka? Men jag tröttnar aldrig. Kan äta köttfärssås en gång i veckan. Minst. Och vill du vara fin kallar du den Pasta Bolognese. Då passar den bra en lördagskväll också.

Köttfärssås med linser och morot
5 personer

500 g nötfärs
1 vitlöksklyfta, finhackad
1 schalottenlök, finhackad
1 msk tomatpuré
1 burk tomater
2 rivna morötter
0.5 – 1 dl röda linser
1 msk lantbuljong
vatten
salt och peppar
basilika
olja / smör

Gör så här:
Fräs löken i olja eller smör. Klicka i tomatpurén och bränn till den något. Rör i och fräs färsen. När den är helt genomstekt häller du på tomater, linser, morötter och buljong. Späd med vatten, 1 dl i taget. Låt puttra ca 20 minuter. Servera med pasta, basilika och massor av riven parmesan.

Buon appetito!!

Snabba laxen

Stadig etta på ”snabbmatstoppen” hos oss är lax med nudlar. I alla fall för fyra av fem av oss, och det måste man väl tycka är bra? Den lille har väl helt enkelt inte vant sig ännu! Ofta gör vi den med teriyakimarinad men ibland även med soja – gärna tamari.

Tamarilax med nudlar
2 stora + 3 små

600 g laxfilé
sockerärtor, en näve
tamari / soja / teriyakimarinad efter smak
2 msk sesamfrön
3 vårlökar alternativt en 1/2 purjo
nudlar, 4 nystan, gärna fullkorn, gärna soba

Gör så här:
Koka nudlarna enligt förpackning. Skär laxen i kuber och hacka grönsakerna grovt. Stek laxen i 1 msk smör och 1 msk olivolja. Varmt och kort! Släng i grönsakerna den sista halvminuten tillsammans med några rejäla matskedar tamari, soja eller teriyaki. Klart! Toppa med lite ruccola och sesamfrön. Är du flink går detta på 5 minuter. Annars 10.

För mig är dessa bullar lika med sommar, passar dock lika bra året runt. Tänk på att degen ska sättas kvällen innan.

Henriks kalljästa frukostbullar
Bröden blir lite sega som ciabatta och väldigt goda

1/4 paket jäst
1 tsk salt
5 dl kallt vatten
6 dl vetemjöl
3 dl grahamsmjöl
1 dl solrosfrön
1 dl krossade linfrön

På kvällen:
Smula jästen i en bunke. Lös upp med lite vatten och häll på resten. Blanda i resten av ingredienserna. Degen kan vara lite kladdig. Plasta bunken och ställ i kylen över natten.

På morgonen:
Sätt ugnen på 200 grader. Tag upp degen och fördela den i 9 delar. Klicka ut bullarna på en smörpappersklädd plåt. Grädda i mitten av ugnen i ca 22 minuter.

Fina färsen

Varför inte förgylla vardagens spagetti med köttfärssås något? Genom att byta köttfärsen mot kalvfärs, ändra några ingredienser, köpa lite finare pasta, pimpar du lätt denna älsklingsrätt. Lätt som en plätt!

Pasta med kalvfärsröra
4 – 5 personer (varav några som är mindre)

400 – 500 g kalvfärs
1 – 2 finhackade vitlöksklyftor
1 burk små tomater
Rivet skal av en halv citron
Några kvistar färsk timjan
1 msk lantbuljong
salt och peppar
olivolja
lite vatten
1 paket bred tagliatelle, gärna lite finare sort

Gör så här:
Bryn lök och färs, tillsätt resten av ingredienserna. Spara dock citronskalet till slutet. Låt rosmarinkvisten ligga i hel – då kan du sedan lätt plocka bort den.
Koka ihop, ju längre desto bättre. Men har du bråttom räcker tiden det tar att koka pastan.
Smaka av med citronskal, salt och peppar. Kanske lite extra pressad citronsaft.
Servera med nykokt pasta, färsk rosmarin och gärna riven parmesan.

Vuxna personer skulle nog uppskatta ett glas rött därtill!

Carbonara med skinka

Nu finns e-nummerfri skinka i butik. Ridderheims har kommit ut med en ”fjällskinka” som finns både som kokt och rökt. Vi har provlagat den kokta som fick väl godkänt av 80% av familjen. En av tjejerna gillade inte rikigt smaken. Tror det beror på enbärskryddningen, som vi andra gillade. Jag gillar även ambitionen att tillverka mat utan e-nummer och andra konstigheter!

Pasta Carbo på e-nummerfri skinka
självklart kan denna göras på vilken skinka som helst..
5 personer

pasta, your choice
200 g kokt skinka i små bitar / strimlor
1 halv gul lök el 1 schalotten, i små bitar
1 burk creme fraiche
ca 2 dl ärtor

Gör så här:
Fräs lök och skinka kort. Tillsätt creme fraiche och ärtor. Koka ihop och smaka av med salt och peppar. Skinkan är salt så saltet kan nästan uteslutas helt. Servera med pasta.

Kärleksmums

kärleksmums, mockaruta, chokladmums, kokosruta… Kärt barn har många namn. Finns något bakverk med fler namn än detta? Finns det något godare?

Kärleksmums
150 gr smör
2 eko ägg
4 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
3 dl socker
2 tsk vaniljsocker
2 msk kakao
1.5 dl röd mjölk

glasyren:
75 gr smör
1 – 2 msk kaffe
1 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
3 – 4 dl florsocker
ca 1 – 2 dl kokosflingor.

Gör så här:
Vispa ägg och socker. Smält smöret och svalna av.
Tillsätt socker, vaniljsocker, kakao, vetemjöl och bakpulver. Slutligen mjölk och smör.
Smöra och bröa en form – en långpanna med hög kant ca 20 x 30 cm blir bra.
Grädda ca 15 min i 175 grader.

När kakan svalnat gör du glasyren.
Smält smör och tilsätt övriga ingredienser. Rör väl och bred över kakan. Pudra över kokos.

Mums!

Kalastårta

Det här är nog den snabbaste – och framförallt godaste – tårtan! Varje barnkalas önskas denna. Än så länge i alla fall. Till den loja moderns stora glädje.

Kalastårta
räcker till 8 – 10 barn

färdiga marängbottnar
ca 7 dl god vaniljglass
2 dl vispad grädde
2 dl hallon
ev strössel

Tina hallonen – om de är frysta. Vispa grädden lätt. Lägg glass och hallon på första lagret.
På med maränglocket och toppa med grädde och bär.
Låt stå ett tag så glassen blir mjuk och god.
Snyggt strössel passar också utmärkt. Varför inte silverkulor?

Sommarsmultron

Sommarkänslor. Det enkla är ofta det bästa. Som smultron på ett strå. Eller blåbär i en plastkopp. Eller några kantareller stekta i smör.

Vill du anstränga dig kan du göra denna fusk-cheesecake. Smula några digestive och lägg i botten av ett glas. Klicka i några rejäla skedar kesella vanilj. Toppa med bären. När det inte är säsong för egenplockade smultron, prova med andra frysta bär!

Smulpaj med blåbär

Det har blivit många pajer denna sommar, och det är blåbärspajen som jobbat sig upp som etta på pajtoppen denna sommar. Grattis!

Blåbärspaj
7 – 10 dl blåbär
1.5 dl vetemjöl
1.5 dl havregryn
1.5 dl socker
150 – 200 gr smör

Gör så här:
Smörj en rund pajform och häll i blåbären.
Blanda alla ingredienser till degen med händerna. Känn efter hur mycket smör du tycker behöver men drygt 150 gr brukar bli lagom.
Grädda i 220 grader tills pajen är gyllenbrun och bären bubblar upp.

Servera med vaniljglass.

NUVARANDE 12 recept utan konstigheter
NÄSTA Påskfest hemma hos familjen Paolo Roberto