Nej, syskon till ett barn med vinterkräksjukan har inget på förskolan att göra. För att minska risken att sprida den förhatliga smittan vidare bjuder mama på lite bra-att-tänka-på-tips plus fakta om symptom, inkubationstid och smitta.

Vinterkräksjukan börjar ofta mycket hastigt med kräkningar, diarré och magsmärtor. Man kan också ha feber, ont i huvudet och muskelvärk. Den går över av sig själv efter ett par dagar. Det är viktigt att dricka mycket när man har vinterkräksjuka.

Allt du behöver veta om vinterkräksjukan

Sjukdomen har sin topp mellan november och april, med en extra topp i januari till och med mars. Du blir smittad via bajs eller kräkningar (inte genom vanliga hostningar). En droppe bajs eller kräk kan innehålla miljontals virus. Men visst finns det sätt att skydda sig – åtminstone delvis.

Symptom på vinterkräksjukan.

Så kan vinterkräksjuka smitta

  • Via direktkontakt med en sjuk person eller via indirekt kontakt genom droppar i luften.
  • Via mat eller dricka som varit i kontakt med en sjuk person.
  • Via vissa grönsaker som sköljts i förorenat vatten.
  • Via vissa skaldjur.
Vinterkräksjuka, eller Norwalkinfektion, är en infektionssjukdom som orsakas av virus och innebär en akut mag- och tarminflammation.

Så lång är inkubationstiden

Inkubationstiden, alltså tiden det tar för sjukdomen att bryta ut från det att man kommit i kontakt med smittan, är 12-48 timmar. Ofta kommer symtomen mycket hastigt, ofta så fort att den drabbade inte hinner dra sig undan, vilket ökar risken för smittspridning. Vinterkräksjukan är mest aktuell mellan november och april, med en topp mellan januari och mars, men kan förekomma annars också.

Symtom på vinterkräksjukan

Vanliga symtom på vinterkräksjukan är: Smärtor i magen, illamående, kräkningar, diarréer, feber, huvudvärk och muskelvärk.

Symtomen varar oftast 24 till 60 timmar, men man är smittsam ytterligare någon dag efter det. En regel är att man ska vara helt symtomfri i minst två dygn innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

Hur länge smittar vinterkräksjuka?

Symtomen varar oftast 24 till 60 timmar, men man är smittsam ytterligare någon dag efter det. En regel är att man ska vara helt symtomfri i minst två dygn innan man går tillbaka till arbete, skola eller andra aktiviteter.

Supertips för att stoppa smittan av vinterkräksjuka

1. Boosta ditt immunförsvar i god tid

Fyll på med D-vitamin och antioxidanter från ekologiska grönsaker och bär. Prioritera dina sömnvanor och sov minst sex till åtta timmar per natt, och allra helst mellan 23 och 06. Kroppens starkaste antioxidant, melatonin, bildas i kroppen när det är mörkt, och då främst under sömntimmarna.

2. Tvätta händerna noga och ofta

Efter toalettbesök, innan maten, när du kommer innanför dörren hemma, så ofta du kan utan att tappa huden på händerna. Se till att det finns flytande tvål och pappershanddukar på förskolan, i stället för vanlig tvål och frottéhand­dukar. Använd gärna en ekologisk handtvål som behåller din skyddande hinna på huden. Torka händerna på en egen handduk, det är bättre än att hela familjen har samma handduk till händerna.

3. Använd handsprit

Oavsett vad en läkare som din kiropraktors hårfrisörska känner säger, så skadar det åtminstone inte. Det finns läkare som hävdar att de såg en allmän minskning av sjukdomar det året som alla spritade sönder sig i skräck för svininfluensan. Sprita!

Så undviker du vinterkräksjukan – tips.

4. Motion och frisk luft är viktigt

Motion är viktigt för vårt allmänna hälsotillstånd och därmed också för vårt immunförsvar. Se till att motionera och vara ute varje dag, att träna ett par gånger i veckan samt att ha gott om tid för återhämtning och vila däremellan.

5. Stressa inte tillbaka till förskola och jobb

Lämna inte barnen på förskolan om de precis har slutat kräkas. Hur många gånger har man inte muttrat över 48-timmars regeln och att folk borde börja följa den. Sov mycket, ta det lugnt, undvik att smitta andra och var noga med att få i dig soppor med näring och energi, så att ditt barn och du snabbare kommer på benen igen. Även syskon till ett kräksjukt barn stannar hemma. Barnet kan bära på smittan även utan symtom.

5. Gå inte till vårdcentralen eller akutmottagningen

Du riskerar att smitta andra människor och sprida smittan även till vårdpersonalen. Kontakta sjukvårdsupplysningen per telefon i första hand.

Vinterkräksjukan på dagis – en fälla.

6. Servera inte plockmat hemma

Undvik bufféer. Undvik provsmakningsjippon i matbutiken. Säg till barnen att inte äta av trolldegen på dagis eller slicka på hissknappar. Om du spar maten hemma: ställ in den i kylen direkt efter tillagningen.

7. Tvätta alla sängkläder

Försök att hålla riktigt rent hemma, särskilt i badrummet och köket. Vid svåra utbrott av kräksjuka sägs det hjälpa att sprita kranar, handtag och leksaker på förskolan, kanske även hemma.

8. Berätta att ni har varit sjuka

Då får de själva avgöra om de vill ta risken. (Barn har annars en tendens att berätta om att de ”kräktes jättemycket i måndags” och det kan bli ganska pinsamt om ni inte redan berättat).

9. Koka allt dricksvatten 

Eftersom vinterkräksjukan ofta uppstår i kallt vatten eller kall mat. Drick vattnet ljummet eller åt det varma hållet, ej kallt.

Om du ändå får symtom på vinterkräksjukan

Drick mycket för att återställa vätskebalansen och låt kroppen få svettas och rensa ut. Undvik att stoppa symtomen med mediciner, eftersom det då sannolikt bara undertrycker de symtom som kroppen har av en anledning.

Gravid och vinterkräksjuka

Det är ingen fara att få vinterkräksjukan om du är gravid. Se bara till att få i dig tillräckligt med vätska och följ samma råd för dem som inte är gravida.


Vinterkräksjuka och gravid.

Immun mot vinterkräksjukan

Ja, det går faktiskt att vara immun. Och då är det medfött. Du kan även få en kortare immunitet direkt efter en kräksjuka men kan insjunkna igen senare.

En del människor är immuna mot Caliciviruset som orsakar vinterkräksjukan. För två år sedan upptäcktes dock en muterad virusversion, som smittar även immuna.

Kontakta din vårdcentral om du/barnet inte får i dig vätska eller kissar mycket mindre än vanligt. (Ge inte egenblandad vätskeersättning till barn under tolv år, salthalten kan vara för hög och då tar barnet skada – köp på apoteket.)

NUVARANDE Vinterkräksjukan – smitta, symptom och inkubationstid
NÄSTA Så får du barnen att sova bättre – experternas bästa tips för 0-6-åringar