Vissa barn får öroninflammation titt som tätt medan andra klarar sig undan hela barndomen. Men vad bör man som förälder ha koll på? Smittar det? Bör man söka vård direkt eller vänta ut sjukdomen? Barnläkaren Cecilia Chrapkowska, som jobbar på Astrid Lindgrens barnsjukhus, svarar på de vanligaste frågorna. "Öroninflammation är nästan aldrig så akut att man behöver söka vård nattetid", säger hon till mama.nu.

1. Vilka är de vanligaste symptomen hos barn som har öroninflammation?

Hos småbarn är det gnällighet eller minskad matlust och för större barn är det ont i örat. Oftast kommer symptomen efter några dagar med förkylning.

2. Om ett barn visar symptom för öroninflammation, när är det dags att gå till läkaren?

Barn brukar få extra ont när de ska sova eftersom smärtan brukar bli värre när man ligger ner. Öroninflammation är nästan aldrig så akut att man behöver söka vård nattetid och det blir inte värre av att vänta några timmar. För de flesta barn är det bra att vänta till nästa dag för att se om det går över av sig självt.

Om ett barn som är under en månad gammal får feber är det dags att söka vård redan efter några timmar. Om ett äldre barn är väldigt påverkat och inte vill äta och har hög feber gäller samma sak.

öroninflammation, barn, ont i örat,

Foto: iStock

3. Vad kan man göra för att lindra smärtan?

Om barnet har ont kan man ge alvedon och nässpray som är avsvällande. Försöka ha huvudet i högläge. Mindre barn kan sova i babyskydd och äldre barn kan ha en extra kudde.

4. Smittar öroninflammation?

Nej, öroninflammation smittar inte direkt men kommer ofta ur en förkylning som smittar.

5. Vad ska kan man göra om öroninflammationen gör så att trumhinnan spricker?

Ofta märker man att trumhinnan har spruckit genom att det slutar att göra ont och det rinner kladd ur örat. Precis som med öroninflammation kan man söka vård för en sprucken trumhinna, men behöver inte göra det nattetid. Har det blivit läggdags kan man vänta till nästa dag med att gå till vårdcentralen eller närakuten. Se till att inte ha ett örngott av den finaste sorten eftersom det kan rinna ur örat lite då och då.

öroninflammation smittar inte

Foto: iStock

6. Finns det något man som förälder bör hålla extra koll på när ens barn har öroninflammation?

Efter en öroninflammation kan det samlas vätska bakom trumhinna. Det kan upptäckas om barnet får det på båda öronen och hör sämre, men ibland märks det inte alls. Därför kan det vara bra att följa upp med ett läkarbesök några månader efter att öroninflammationen är över.

7. Kan öroninflammation ge några bestående men?

Det finns två akuta komplikationer men som är väldigt ovanliga. En där bakterier går ut från mellanörat och sätter sig på skallbenet. Då blir örat rött, varmt och gör väldigt ont. Det kan också märkas på att örat står rakt ut. Den andra ovanliga komplikationen är att bakterier sprider sig till hjärnhinnorna och märks genom kräkningar och feber.

För båda gäller det att söka vård direkt och få antibiotika. I vissa fall kanske det inte har märkts att barnet har haft öroninflammation innan dessa uppstår.

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

mama-nu-app-logo-1-150x150

NUVARANDE Öroninflammation – 7 frågor till barnläkaren om den vanliga sjukdomen
NÄSTA 19 livsregler småbarn lever efter