Jennies son fick feberkramp: ”Jag trodde att jag skulle förlora mitt barn”

Feberkramp drabbar framför allt barn mellan sex månader och fem år och är generellt helt ofarligt. Däremot kan föräldrarnas upplevelse av ett anfall vara traumatiska. mama-läsaren Jennies ettårige son drabbades för några månader sedan, och för en stund trodde hon att hennes barn skulle dö. mama reder ut begreppen kring feberkramp.

För några månader sedan drabbades mama-läsaren Jennies son av feberkramp, något hon ville dela med sig av för att hjälpa andra. I ett brev till mama beskriver hon situationen:

”Bilden av min krampande ettåriga son, när jag sitter i sängen mitt i natten och tror att jag förlorar mitt barn, kommer aldrig att försvinna.

Min William hade fått hög feber (39,5–40 grader) under dagen och på natten började han plötsligt att skaka okontrollerat i hela kroppen, ögonen rullade, han blev okontaktbar och det lät som att hans mun fylldes med vatten. Jag hamnade i chock och fick inte fram ett ljud när jag försökte skrika till min sambo (som låg däckad på övervåningen med halsfluss). Men så lyckades jag samla mig och ringde 112. Samtidigt slutade William skaka, blev likblek och helt lealös. Jag bara skrek till sköterskan i luren ‘Han dööör!’.

”Det måste spridas kunskap om feberkramp”

Hon lyckades lugna mig och instruerade mig att ta av William kläderna och badda honom med vatten. Sedan kom ambulansen, och när vi kom till akuten började William bli sig själv igen, men han var väldigt trött. Visst hade jag hört talas om feberkramper – men jag kunde aldrig föreställa mig att det skulle vara så här, och jag tycker att det borde spridas kunskap om vad man ska göra i en sådan situation. Jag hoppas att vi aldrig ska behöva uppleva det igen.”

feberkramp kommer ofta i början av en infektion
Barnet på bilden har inget med texten att göra. Foto: iStock

Det här är feberkramp

Det är framför allt barn mellan sex månader och fem år som drabbas av feberkramp. Oftast uppstår feberkramp i början av en infektion om barnet får hög feber, över 39 grader. Febern orsakar en tillfällig retning i hjärnan vilket gör att barnet krampar.

LÄS OCKSÅ: Lindas 2-årige son har epilepsi: ”Jag lever med en konstant oro”

Ett barn som får feberkramp förlorar oftast medvetandet vilket är väldigt läskigt för föräldrarna att uppleva. Kroppen blir stel och det kan rycka i armar och ben, samtidigt som huden blir blek eller lite blå.

Ett feberkrampanfall brukar gå över på några minuter, som för föräldrarna ofta upplevs som väldigt långa. Det är lätt att tro att barnet slutar andas i samband med kramperna.

Endast fem procent av alla små barn drabbas av feberkramp och endast en tredjedel av dem får det mer än en gång.

feberkramp är läskigt att uppleva men oftast ofarligt
Foto: iStock

Det kan du göra om ditt barn får feberkramp

Det går inte att förebygga feberkramp, men man kan göra tillståndet lättare för barnet.

mama-läsaren Emilia Kaliff har två små barn som har drabbats av feberkramp flera gånger och tipsar om hur hon gör när de drabbas:

– Viktigast är att lägga barnet i framstupa sidoläge och ta av kläderna. Badda med ljummet vatten, inte iskallt. Ge dem febernedsättande medicin, helst som stolpiller, eftersom det funkar snabbast i detta läge. Det är viktigt att få ner febern fort.

Tipsen har hon fått både från 112 och läkare.

– Det är viktigt att hålla nere febern och ge Alvedon eller Ipren var 4-6:e timme.

Om barnet får feberkramp vid flera tillfällen kan man få kramplösande medicin utskriven av läkare.

LÄS OCKSÅ: Annas son har en ovanlig kromosomavvikelse: ”Det är som en tickande bomb”

Då ska du söka vård vid feberkramp

Första gången ett barn får feberkramp ska ni uppsöka vård så att det går att säkerställa att det inte är något annat.

Om kramperna är återkommande under ett och samma dygn eller håller i sig i över fem minuter är det också viktigt att kontakta vården.

Källa: 1177

Missa ingenting från din favoritsajt – ladda ned appen mama nu!

mama-nu-app-logo-1.jpg