Hannas dotter drabbades av RS-virus: ”Hon blev slö och rullade med ögonen”

2017 är ett RS-år. Hanna Billingers, 35, dotter Greta, 5 månader, fick RS-virus och blev så sjuk att hon lades in på sjukhus.

Varannat år brukar RS-viruset slå extra hårt, och 2017 är ett sådant år. De som drabbas extra hårt är som vanligt små bebisar, men också barn och vuxna med hjärt- och lungsjukdomar samt äldre människor.

RS-virus är vanligt 2017

Foto: Privat

Hanna Billingers dotter Greta, nu 6 månader, blev sjuk i RS-virus.

– Det började med att hon verkade förkyld. Hon har varit förkyld många gånger tidigare så jag tänkte mest ”Japp, då kör vi igen”.

Greta kräktes lite slem, men Hanna och hennes man Per oroade sig inte eftersom Greta fortfarande var pigg och betedde sig som vanligt. Eftersom storebror Holger, 2, också var sjuk var det inte något konstigt, slemhosta hade de varit med om många gånger.

– Hon är en glad och nöjd prick, så jag kände ändå att det här klarar vi nog själva med en snorsug, berättar Hanna.

RS-virus hos barn – 5 symptom

  • Ökande trötthet
  • Barnet har snuva, i yngre ålder med segt slem.
  • Barnet hostar.
  • Barnet har lindrig feber, cirka 38-38,5 grader.
  • Ögonen kan bli irriterade och röda.

Källa:  1177 Vårdguiden

Storebror hade haft RS-virus

Dagen efter var Greta lite hängig, men Hanna tänkte att med lite sömn och en promenad blir det nog bättre.

– Sedan vände allt på 20 minuter. Från att ha varit ganska pigg till att kräkas  så att det sprutade ur näsan. Hon blev blek, slö och ögonen rullade. Jag ropade dit min man och till och med han som annars är väldigt chill sa ”Det här känns inte kul”. Familjen hade varit med om att storebror Holger haft RS-virus ett par år tidigare och kände igen symptomen.

RS-virus drabbar spädbarn hårdast
De åkte in till akuten, och blev omhändertagna direkt eftersom de såg att Greta inte mådde bra. Läkarna undersökte flickan som hade över 100 i CRP (sänkan).

– Det var ganska självklart att hon skulle läggas in. Jag var rätt skärrad, det här var ju bara dag två på hennes sjukdom, och RS brukar peaka först vid dag 4-5.

Var du rädd?

– Nej jag var faktiskt inte det, eftersom vi var på sjukhuset. Jag kände att nu får vi all hjälp vi behöver.

RS ledde till lunginflammation

Blev det värre dag 4-5? 

– Ja, hon fick lunginflammation och blev sämre, men det var aldrig tal om att det skulle bli riktigt illa. Jag tänkte att om det blir värre så får vi väl mer syrgas eller annat som hjälper. Det behöver bara gå tid, så blir allt bättre.

Malin Ryd Rinder, överläkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, förklarar hur man vet att man ska kontakta vården om ens barn är sjukt och man misstänker RS:

– De flesta barn som behöver vård är noll till sex månader, så dem ska man vara extra vaksam på. RS kan ge feber, jobbig hosta med segt slem och astmaliknande andningsbesvär. Om ditt barn inte orkar äta eller är slött, eller andas snabbt och har indragningar mellan revbenen så är det tecken på att barnet kan behöva vård. Det man kan hjälpa barnen med på sjukhuset är att ge dem mat med sond, ge syrgas, suga rent näsa och mun från slem och snor, ge avsvällande näsdroppar och inhalera så att slemmet blir lösare och lättare att mobilisera, berättar Malin Ryd Rinder.

RS är ett förkylningsvirus

malin ryd rinder

Malin Ryd Rinder.

Enligt Malin Ryd Rinder är det inte ovanligt att bebisar får lunginflammation när de har RS.

– Hos de allra minsta barnen är det vanligt med nedre luftvägsinfektion, det vill säga lunginflammation eller så kallad bronkiolit, i de små luftrören, berättar Malin Ryd Rinder.

Hur märker man att det är RS?

– RS är ett förkylningsvirus, som börjar med feber, snuva och sedan hosta.  Alla får dock inte feber. 20-30 procent av barnen som smittas är under ett år första gången de smittas. De får mer andningsbevär, ofta astmaliknande, med pipande andning. Mellan en och två procent av alla barn under ett år läggs in för vård av RS. En del barn kan behöva övertrycksandning, så kallad CPAP-mask, och något enstaka barn läggs i respirator.

Så smittar RS-virus

– RS är ett luftvägsvirus som smittar via så kallad droppsmitta, alltså med slem och snor när man hostar och nyser. Det smittar när det kommer i kontakt med slemhinnor, till exempel ögon, mun och luftvägar. Det kan vara smittsamt via förorenade ytor, händer och näsdukar, säger Malin.

Hur länge är man smittsam? 

– Normalt sett i tre till åtta dagar, men små barn och människor med nedsatt immunförsvar kan vara smittsamma mycket längre, upp till ett par veckor. På hårda ytor kan viruset leva kvar många timmar. Det inaktiveras av vanliga rengöringsmedel som tvål och vatten.

Hur farligt är RS för bebisar?

– I Sverige är dödsfall mycket ovanliga men det förekommer. De små barnen är oftast som sjukaste 4-5 dagar och sedan blir de bättre men kan fortsätta att hosta ett par veckor till.

Äldre barn drabbas inte lika hårt

Vilka är det som drabbas hårdast?

– De som blir sjukast är för tidigt födda barn, barn med hjärt och lungsjukdomar, men också äldre och människor med nedsatt immunförsvar kan bli riktigt sjuka. Äldre barn och vuxna får det mer som en förkylning med lite jobbigare hosta.

Vad ska man tänka på om man har en nyfödd?

– Gå inte ut under den värsta säsongen och vistas i miljöer med mycket människor. Låt inte bebisen vandra från knä till knä och inte sitta hos förkylda människor. Snyt snoriga näsor och tvätta händerna.

Vid vilken ålder reagerar barnen på viruset som en vanlig förkylning?

– Alla barn får det före två års ålder och när man smittas andra gången blir man inte lika sjuk. När man är över ett år blir det oftast mer som en jobbig förkylning. Men om ditt barn har astma eller annan lungsjukdom kan det dock bli sämre även vid äldre åldrar och behöva vårdas på sjukhus.

Vad gör man om barnet har smittats?

– Försök att hålla näsan ren från snor. Använd snorsug, näsdroppar och koksalt, och låt bebisen ligga i högläge. Ge mat ofta och i mindre mängd i taget eftersom de inte alltid orkar äta så länge åt gången.

Finns inget vaccin mot RS-virus

Hur gör man om man har förkylda storasyskon?

– Man ska snyta sina barn, tvätta deras händer och dina egna och hålla syskonen borta från bebisen i den mån det går, det vill säga syskonet ska kanske inte ha bebisen i knät och gulla just då.

Om man har en bebis, ska man säga nej till människor som vill hälsa på om de är förkylda?

– Absolut!

Finns det något vaccinliknande?

– Det finns inte något vaccin mot RS-virus men det forskas och görs kliniska studier så det kanske kommer. Det som finns idag är en monoklonal antikropp som man kan ge. Det är inte ett vaccin utan en färdig antikropp. Det är en mycket dyr behandling som vi i dag endast ger till de extremt för tidigt födda barnen som verkligen riskerar att blir mycket svårt sjuka i RS.

NUVARANDE Hannas dotter drabbades av RS-virus: ”Hon blev slö och rullade med ögonen”
NÄSTA Melodifestivalaktuella Robin Bengtsson: ­”En sorg att ha sonen på deltid”