Så kan du underlätta barnens läkarbesök (5 tips från föräldracoachen)

Februari är den månad på året då flest barn är sjuka och därmed kanske måste besöka vårdcentralen. Gunilla Dittmer, 32, mamma till Ebbe, 4, och föräldracoach på Eken Coaching, ger sina bästa tips på hur du underlättar läkarbesöket för ditt barn.

Foto: Gettyimages

Vabruari stundar och många av oss är beredda på att flera familjemedlemmar kommer bli sjuka.

Gunilla Dittmer
Gunilla Dittmer Foto: Elite Studio AB

Samtidigt som det är tufft för våra sjuka barn kan det vara jobbigt för oss vuxna när de små mår dåligt. Dessutom känns det ofta extra stressande att behöva ta med dem till en vårdcentral.

Föräldracoachen Gunilla Dittmer ger tips på vad vi kan göra för att minska den påfrestningen och stressen.

Lek både innan och efter besöket!
Lek både innan och efter besöket!

1. Lek doktorDet finns en hel del forskning på lekens betydelse för barnens utveckling, däribland förmågan att lära sig hantera sina egna och andras känslor. Just låtsaslek i form av rollspel och barnstyrd lek har visat sig extra utvecklande. Införskaffa en liten doktorsväska så att barnet får bekanta sig med instrumenten. Förklara vad de olika instrumenten är till för men låt gärna barnet styra leken. Turas om att vara läkare och patient, och låt även gosedjuren vara med i leken. Vad hjälper gosedjuret när det slagit sig eller är sjukt? Fundera tillsammans.

2. Ta med barnet när du har läkartid Om du som förälder har en läkartid, ta gärna med barnet. Det blir ett okomplicerat besök för barnet där hen kan vara med och observera vad som händer och hur vi som vuxna reagerar i möte med läkare och sjuksköterskor. På så sätt lär sig barnet vad ett läkarbesök innebär och får en fysisk bild som de sedan kan relatera till när ni pratar om läkare eller vårdcentral.

3. Förbered barnetMånga av oss känner en viss osäkerhet i sammanhang där vi inte vet vad som kommer hända. Berätta så enkelt och sakligt som möjlig om vart ni ska gå, vem ni kommer träffa och vad den personen kommer fråga och göra. Största fördelen med förberedelsen är att du som förälder visar barnet din trygghet och att du kommer finnas med barnet hela tiden.

4. Lek efter besöketDet är inte bara bra att förbereda sig, utan även att reflektera, känna efter och processa efter besöket. Ett par dagar efter att ni uppsökt vård kan du återigen föreslå att ni ska leka doktor, oavsett om besöket varit lugnt eller jobbigt. Det ger barnet en naturlig möjlighet till att själv fundera över hur hen upplevt läkarbesöket. Att ta hjälp av gosedjur är en bra idé här också, eftersom barnet kan reflektera och förklara för gosedjuret hur ett besök och en undersökning går till. Kanske var besöket lite jobbigt för barnet och då kan leken vara ett skönt och okomplicerat sätt att processa det som upplevts jobbigt genom att prata.

5. Tala inte om hur barnet ska kännaSäg till exempel inte "det var ju inte så farligt", eftersom du inte kan veta vad barnet känner och upplever vid en undersökning, feberkoll eller när hen tar nässpray. Genom att tala om att något "inte är så farligt" kan du indikera att barnet känner fel, och det i sin tur kan skapa förvirring kring att lära känna sina egna känslor. Testa detta istället:

Du: Jag såg att du knep ihop ögonen när du fick ett stick i fingret, var det läskigt?

Barnet: Ja…

Du: Det kan jag förstå, gjorde det ont?

Barnet: Ja lite…

Du: Okej, gjorde det ont länge eller släppte det onda snabbt?

Barnet: Ganska snabbt.

Du: Ja lite ont gör det när jag får stick i fingret också, men det brukar gå över rätt snabbt för mig också. Sedan får man ofta så roliga plåster och så är det så bra att doktorn kan se precis varför man är sjuk och vad som behövs för att bli frisk när man tagit ett stick i fingret.

Led sedan lite försiktigt samtalet vidare genom att till exempel föreslå att ni ska läsa en saga. Lycka till!

Bästa medicinen när vabruari gör entré – förkylningsglass!

https://delivery.youplay.se/load.html?zone_id=983&player=sp&part_id=180264&addons=000&time=0&disable_sharing=false

Läs också: Barnläkaren Cecilia Chrapkowska: Tänk på det här innan ni åker till akuten