Är du gravid får du inte äta det och det... Tyst! Säg vad jag får äta i stället! "Massa gott, som dessutom hjälper mot gravidkrämpor", säger matbloggaren Monica Eisenman. Här är hennes bästa tips!

Mat är en centralpunkt under graviditeten. När vi är på smällen blir vi framför allt överösta med information om vad vi INTE får äta. Och självklart är det viktigt för din och barnets hälsa att undvika vissa livsmedel. Men vi får inte glömma allt det där goda som vi fortfarande faktiskt får – och ska! – äta.

Aptiten ser olika ut under graviditeten. Vissa mår illa och har ingen hunger alls för att plötsligt vilja äta hela tiden. Många har cravings, och bara måste ha lakrits, apelsinskal eller krita.

Eftersom jag själv mådde illa i början och sedan fick ont varje gång jag åt, så var maten ingen enkel sak. Ett tag ville jag bara äta ­kalaspuffar – till frukost, lunch och middag. När jag mådde som mest illa i början av graviditeten var chips det enda jag ville äta, hela ­tiden.

För att kompensera för denna inte särskilt näringsrika diet så försökte jag få i mig åtminstone ett ”nyttigt” mål mat om dagen. Framför allt fokuserade jag på de nödvändigaste vitaminerna och mineralerna. Jag prioriterade råvaror rika på antioxidanter, järn och Omega-3. Chipsen varvade jag med grönsaker och jag gjorde egna dipper.

Här bjuder jag på några recept innehållandes näringsämnena som gravida behöver. De lindrar även gravidåkommor som till exempel illamående. De är dessutom ”snälla” (för dig med halsbränna).

Försöker du se till att få i dig det du behöver så kan du med gott samvete festa till det med Ben & Jerrys chokladglass eller öppna den där oemotståndliga chipspåsen då och då.

RECEPT:

Morotssoppa med ingefära och apelsin

3 x smaskiga smoothisar

3 x goda röror

Lax med broccoli, matvete och krämig mango chutneysås

Gingersnaps – goda ingefärskakor

NUVARANDE Gravidmaten du blir pigg av
NÄSTA Gingersnaps