Mörkröda tapeter, guldramar och kristallglas. Att komma hem till Anna Löfstrand och Bella, 3, är som att kliva in i en rysk saga – i miniformat. ”Det här är mitt drömhem.”

Anna Löfstrand

Ålder: 32.

Familj: Dottern Bella Löfstrand, 3.

Bor: Etta på 44 kvadratmeter i Solberga, Hägersten.

Gör: Anna äger och driver butiken och verkstaden Löfstrands Verkstad i Hägersten. Där säljer och renoverar hon möbler.

Intressen: Gamla möbler och ­inredning. Och att spela musik.

Solen flödar in i Anna och Bella Löfstrands vardagsrum. De tunna gardinerna fladdrar i vinden från den öppna balkongdörren. Från grammofonen hörs raspiga jazztoner. Bella, 3, kör sin nya leksaksvagn fram och tillbaka i lägenheten, i full fart. Anna bor med sin dotter i en etta på 44 kvadratmeter. Ett hem med mycket plats för lek, kreativitet och fantasi.
– Jag tycker om att bo litet eftersom jag ­gillar när det känns ombonat. Mitt hem får gärna vara proppfullt av möbler, textilier och prylar. More is more – ju mer, desto bättre, brukar mina kompisar skämtsamt säga om mig, säger Anna och ler.

Trots att Anna och Bella har bott i lägenheten i Solberga, Hägersten, i bara ett halvår har Anna redan lyckats inreda så att man får känslan av att de bott här under många år. Kökets väggar är tapetserade i mörkröd tapet och linoleumgolvet täcks av en mönstrad plastmatta. På kökshyllorna står antikt ­porslin från Ryssland. Annas pappa kommer därifrån och överallt syns spår från landet i öst – böcker, konst och nothäften.
– Jag har rest mycket i Ryssland och talar nästan flytande ryska. Jag är inspirerad av ­östrysk och arabisk inredning. Deras inredning består ofta av murriga färger, mycket mönster och tunga textilier. Jag kan tycka att det finns lite av en sagolik känsla i deras inredning, säger hon.

Anna har alltid haft ett intresse för inredning, färg och form. Hon har gått sin egen väg stilmässigt och har en förkärlek till gamla möbler, prylar och kläder. Hennes intresse ledde till att hon bytte yrkesbana, från sjuksköterska till möbelrenoverare. Nu driver hon den egna verkstaden och butiken – Löfstrands verkstad – där hon ger gamla möbler nytt liv. I verkstaden arbetar även Bellas pappa Rasmus, som Anna tidigare levde tillsammans med. De är goda vänner och arbetar fortfarande tillsammans även fast de separerat. Bella bor halva tiden hos sin pappa.
– I vår förra lägenhet arbetade jag hemifrån. Bella är i princip uppvuxen bland gamla möbler och snickardamm. Nu tycker hon att det är mysigt att hänga i verkstaden. Bella vill ofta snickra och göra likadant som mamma, säger Anna och skrattar.

Lägenheten består av ett rymligt vardagsrum och ett kök. Mönstrade tjocka mattor döljer linoleumgolven och på väggarna hänger tavlor, planscher och smycken. Vardagsrummet är uppdelat, med ett stort skåp som skiljevägg, på så vis får Bella en egen sov- och lekhörna. Där ligger en rya­matta och i stringhyllan finns böcker och ­gosedjur. Sängen är bäddad med textilier i glada färger och mönster.
– Det funkar väldigt bra att ha ett skåp som rumsavskiljare. Bella sover som en stock och när hon har gått och lagt sig brukar jag sitta i soffan i köket. När hon blir äldre har jag planer på att bygga en vägg där skåpet står så att hon får ett eget rum, säger Anna.

Anna bryr sig egentligen inte om vilket årtionde möbler är tillverkade. Det viktigaste är möblernas form och känslan de ger hemmet. Hon har lätt att falla för 30- och 40-tals­estetik. Mönstrade textilier och tapeter är ­andra stora favoriter hos Anna.
– Jag tycker att man ska ta i ordentligt när man tapetserar, inte bara ha en fondvägg. Hallen står näst på tur. Och på sikt ska jag tapetsera vardagsrummet också, säger Anna.

Tror du att ni bor kvar här på sikt, eller flyttar ni när Bella blir större?

– Jag vill bo kvar här hela livet, jag älskar området och min underbara lägenhet. Det kan ju bli jobbigt för Bella när hon blir äldre, men jag planerar att sätta upp en provisorisk vägg då, så får hon ett eget rum ändå. Som det är nu så vill hon oftast vara med mig, så det är snarare en fördel. Jag sitter kanske och syr i ”min” rumshalva och hon leker i sin rumshalva. Vi kan göra våra egna saker men tillsammans! Jag vet inte om jag någonsin vill bo ihop med någon igen, men om jag vill det får den personen flytta in hos mig…

Finns det några utmaningar med att bo på liten yta?

– Nej, inte just nu. Det är min drömlägenhet. Jag tycker det är mysigt att ha allt i ett rum, jag tycker egentligen att sovrum är överflödiga. De blir ofta ganska opersonliga och omysiga, det märks att man bara sover där, det är något med stämningen som är tråkigt. Men det skulle förstås kunna bli en utmaning om jag träffar någon som inte tycker som jag, säger Anna.

– Fördelarna är många. Man får somna och vakna i det vackraste rummet, det går snabbare att städa, det är billigare och mysigare.

Nästan allt i hemmet är köpt begagnat. En av många fördelar med att driva verkstad och butik är att det ingår i jobbet att åka runt på loppmarknader och auktioner. Anna är duktig på att upptäcka guldkornen och ser snabbt potentialen i lite skruttiga möbler.
– Jag tänker ofta på möbler i en specifik miljö. Till exempel att en sammetslampa skulle funka perfekt på en murrig fransk restaurang. Blir jag tillräckligt förtjust i möbeln så hamnar den lätt i min egen lägenhet till slut, säger hon.

I vardagsrummets mitt finns två mönstrade fåtöljer och ett soffbord. Här äter mamma och dotter middag när Bella får bestämma. Då dukar de upp lite extra mysigt och tänder levande ljus.
– Jag tycker inte att man nödvändigtvis måste sitta vid det riktiga matbordet och äta jämt. Jag och Bella har haft många mysiga tjejmiddagar här i vardagsrummet på tu man hand, säger Anna och ler.  

NUVARANDE Mammaliv på 44 kvadrat
NÄSTA Linda Skugge: ”Jag kommer bli grymt sårad när barnen nekar mig på Facebook”