Malin Persson: ”Inget matchar här hemma”

Modellen, barägaren och trebarnsmamman Malin Persson är en riktig sakletare som älskar prylar. I etagevåningen på 300 kvadratmeter i Rom blandas antika dyrgripar med loppisfynd. ”Min man blir galen på alla saker jag kommer hem med”, säger Malin.

Malin Persson

Ålder: 32.

Familj: Maken Damiano Mazzarella, barnen Tiago, 6, Milo, 4, och Cleo, 8 månader.

Bor: I lägenhet i Trastevere i Rom.

Gör: Driver bokbaren Salotto 42 i Rom, salotto42.it (utsedd till en av världens 50 bästa barer förra året av sajten World’s best bars). Frilansar som kreativ interiör- och eventkonsult.

Det var för tretton år sedan som Malin Persson begav sig till Rom för att plugga italienska. En modellkarriär senare – under vilken Malin bland annat jobbat för Karl Lagerfeld och modehus som Fendi, Valentino och Chanel och växelvis med Rom bott i New York, Paris och Milano – lever hon i dag med man och tre barn i mysiga stadsdelen Trastevere mitt i centrala Rom.

Kvarteren, som förr var fattig och bebodda av arbetarklass, är i dag upprustade och omåttligt populära. I de smala gränderna trängs låga bostadshus med tavernor, barer, småbutiker och gallerier.    
– Det är ett jättemysigt område. Och fast det är gångavstånd till centrala Rom och alla antika sevärdheter får man lite småstadskänsla här. Kanske är det därför jag föll för Trastevere. Jag är ju en småstadstjej från början, säger skånska Malin som är uppvuxen i lilla Osby i Skåne.  

Familjens hem – som mer än en lägenhet ger känslan av en villa – var rena jackpotten när hon och maken Damiano kom över den för fem år sedan. Visst trivdes de i den dåvarande bostaden som också låg i Trastevere, men som nyblivna föräldrar till första sonen Tiago kändes lägenheten för liten. De drömde om något större i kvarteren, gärna med uteplats.

Otroligt nog fann de faktiskt vad de sökte: en lägenhet på 300 kvadrat i två etage. Dessutom utrustad med egen trädgård!  
– Det var rena drömmen, att ha en egen trädgård och så stora ytor. Både jag och Damiano älskar inredning och antika möbler. Plötsligt hade vi en massa utrymme att gå loss på.

Parets passion för antikviteter tar man inte miste på. Hemmet är rena skattkammaren för den som gillar prylar med patina. Malin säger att mycket kommer från Damianos barndomshem och  antikaffären som han drev i många år. Och på det har han och Malin hunnit samla på sig en hel del under de tretton år de varit tillsammans.
– Bor man fem minuter från Roms största loppis, Porta Portese, samlar man oundvikligen på sig en del prylar. Varje söndag står det antikhandlare från hela Rom på gatan mittemot. Damiano blir galen på alla konstiga grejer jag kommer hem med. Men det finns ju så mycket fint.

Antikvitetspassionen till trots, hos familjen Mazzarella/Persson är nya saker inte portade. Malin säger att hon gillar mixen bäst. Något supermodernt som bryter av mot det gamla. Inredningen får gärna innehålla lite smått ironiska inslag. Som ultramoderna möbler som till formen påminner om de antika.  
– Det behöver inte vara så perfekt här hemma. Sakerna vi har framme är sådant vi gillar, inte sådana som ska matcha varandra. Vissa grejer är lite småknäppa, som den gamla bysten som föreställer Damianos gammelfarfar. Den ser lite läskig ut och barnen är livrädda för den. De tror att gammelfarfars ande bor inuti den, skrattar Malin.   

Flytten från den förra lägenheten förde med sig mer gott. Att den gamla lägenheten blev ledig passade perfekt eftersom Malins föräldrar precis bestämt sig för att flytta ner till Rom. Mitt i livet kände de att de ville testa något nytt. Så, efter att de tagit tjänstledigt och hyrt ut huset hemma i Skåne, tog de pick och pack och flyttade in i sin dotters gamla lägenhet. Sedan fem år är de delägare i Salotto 42, en bokbar med restaurang som Malin och Damiano startade.
– Vi har öppet från tidig morgon till sen kväll. Tanken är att det ska vara lite fikkänsla över det dagtid och mer baraktigt kvällstid. Mamma och pappa står för ruljansen på dagarna och Damiano och jag på kvällarna, säger Malin.
– Salotto har blivit lite som vårt andra hem. Ofta är det här vi träffar våra vänner för en drink eller middag. Här i Rom ses man oftast på något uteställe. Hemmet är liksom privat, bjuder man hem varandra är det ofta uppstyrt och mer festligt. Inte alls som i Sverige där man kan ses över en spontan vardagsmiddag hemma i köket.

Även om familjen fortfarande spenderar mycket tid på Salotto 42, har hemmakvällarna blivit frekventare i takt med att barnaskaran växt. Malin berättar om sitt tilltagande matlagningsintresse och att hon gärna experimenterar med råvarorna hemma i köket. Inte så konstigt om man sitter på det drömköket, som går i ljusa toner av grått, beige trä och marmor och är utrustat med en vedeldad pizzaugn, diskbänk i carraramarmor och utgång direkt till trädgården. Malin menar att hon snarare än Rom får känslan av Toscana när hon går loss hemma i köket.    
– Just nu är jag jätteinne på raw food med en italiensk touch. Favoriten är hemmagjorda morots- och zucchinitagliatelle med tomat- och fikonsås.
Och så en smarrig guacamole med färsk chili till det. Sedan blir det ofta en ”raw cheesecake” gjord på cashewnötter, torkad frukt och färska bär. Killarna är tokiga i desserter. 

Den experimentlusta som verkar råda i Malins matlagning, verkar även gå igen i hennes inredningsfilosofi. Malin förklarar att hemmets skepnad för henne och Damiano är en ständigt pågående process. De renoverar och möblerar, saker flyttas in och ut, byts bort och till.
– Den antika Murano-lampan i vardagsrummet bytte vi till oss mot ett gammalt smycke från Damianos antikaffär. En smart affär, eftersom lampan hade kostat oss en förmögenhet annars.

Malin säger att de i stort sett fixat med lägenheten sedan de flyttade in. Och nu när den äntligen börjar kännas något sådär färdig avslöjar hon att det snart är dags att flytta. Till Sverige!
– Vi har varit i Sverige en månad varje sommar sedan Tiago föddes. I början tyckte vi att det räckte, men nu känner vi att vi vill ha mer av det där svenska. Flytten var faktiskt Damianos idé från början. Precis som jag kände han att Italien inte längre var den självklara platsen där man vill att ens barn ska växa upp. 

Malin syftar på landets ekonomiska krisläge och den korrupta politiken som lett till att de – och många andra – börjat tvivla på landets framtid. Och även om hon älskar Rom menar hon att det inte är en ultimat stad att bo i med småbarn.  
− Det är så mycket folk, trafik och avgaser. Ta bara en sådan grej som att köra pojkarna till simhallen i stan. Att sig dit i alla köer och att hitta parkeringsplats tar en evighet. Och efteråt när man ska köra hem är man inparkerad. Ett helt dagsprojekt och efteråt är man helt slut! Nej, nu längtar jag efter lugna kvarter i Skåne där pojkarna kan cykla på gatan.

Sverige nästa alltså. Malin berättar att hon och Damiano redan hittat sin drömkåk i södra Skåne. Förhoppningsvis kan pojkarna börja i skolan där redan till våren. Ett arbetsprojekt har de också på gång – men vad det handlar om vill hon inte avslöja. Ännu.
 
Men hur blir det med då med kärleken till Rom och kontakten med Malins föräldrar – kommer de inte att sakna varandra?
− Självklart! Men vi  kommer att ha en liten övernattnings­lägenhet så det lär nog bli en hel del turer hit. Lämnar Rom helt och hållet gör vi aldrig. Från Köpenhamn flyger man hit på två och en halv timme.

NUVARANDE Malin Persson: ”Inget matchar här hemma”
NÄSTA Resguide: Anine Bings Los Angeles